Lathund

STÄNGSEL

Stängslet är en viktig och avgörande faktor i filmningen. Det måste vara minst 1,5 meter högt. Om det är trådstaket måste det vara ström i staketet. 

 

ÖPPNING

Det är stor fördel att ha öppningen på samma sida som hästen kommer springa när jag skall filma. Jag kommer placera mig så jag har solen i ryggen.

 

UNDERLAG

Det är bra med ett så jämnt underlag som möjligt. Ju planare desto bättre. Om det är mycket sten i hagen bör man plocka undan så mycket som möjligt speciellt vid det staket hästen kommer springa.

 

GRÄSHAGE

Om det är en gräshage måste hagen klippas strax innan filmning. 

 

STÄDNING

En ren hage ger ett fint intryck på filmen. Mocka undan skit och ta bort hinkar, plast och hö från hagen. Helhetsintrycket är väldigt viktigt!

 

BAKGRUND

Det är väldigt bra om man kan ombesörja att ta undan så mycket störande föremål som möjligt i bakgrunden. Ex. fordon, prylar med starka färger, redskap och hinkar. En ”ren” bakgrund gör att hästen får all fokus i filmen. Angränsande hagar bör vara fria från hästar, om möjligt.

 

ANPASSNING AV HAGE

En hage bör vara långsmal. Man vill uppnå att hästen löper ut ordentligt men ändå inte springer sig trött direkt. Det är stor fördel att den är 90-100m. Bredden bör vara mellan 40-50m, är hagen för bred är det väldigt svårt att kontrollera hästens riktning.

 

FRAM OCH BAKIFRÅN

Vid filmning fram och bakifrån är det optimalt att filma i en korridor. En korridor kan man bygga i befintliga filmhagen genom att sätta upp ett tillfälligt trådstaket. Detta kan göras som sista steg under filmsessionen. (Läs ”Uppdelad filmning” längre ner på listan.)

 

MANSTYRKA

Det krävs att man är ett antal personer som kan hjälpas åt att få hästen att löpa utefter staketet. Ju större hage desto fler "medhjälpare" krävs. I hagen med måtten enligt ovanstående exempel krävs ca: 4-5 personer.

 

TEAMWORK

För att driva hästen i rätt riktning krävs teamwork. Jag har genomgång på plats innan vi drar igång.

 

HJÄLPMEDEL

Förbered skramlor i form av tomma 50 cl petflaskor med lite stenar i. Plastpåsar fastknutna på en pinne är också väldigt bra.

 

TIDSPLAN

Om flera hästar skall filmas bör man förbereda att samtliga är klara och filmningen kan ske utan för långa pauser. Det krävs stor tålmodighet under filmningen då det är (unga) hästar det handlar om. Både människor och hästar kommer tröttas ju längre tid filmningen tar. Det är med andra ord väldigt viktigt att ta vara på tiden så effektivt som möjligt.

Det tar ca. 15-20 min att filma en häst.

 

UPPLÄGG

Det finns två olika upplägg:

 

1. ALLT I ETT SVEP

Här krävs att man har bra manstyrka då det är väldigt viktigt att hästen filmas på så kort tid som möjligt. Spänsten skall räcka till både sidoklipp och klipp fram och bakifrån.

  • Hästen filmas från sidan, fram och bakifrån i ett svep.

 

2. UPPDELAD FILMNING

Passar bäst om man avser att filma bak och framifrån i korridor. Detta sätt är att föredra då hästen får tid att vila, och få tillbaka spänsten, mellan filmningarna.

  • Filmning från sidan

  • Paus (hästen ställs tillbaka i stallet)

  • Filmning framifrån och bakifrån

 

SÄKERHET

Säkerheten är av främsta prioritet. Hästar kan bli stressade av filmningen då de hamnar i en helt ny situation. Vi kan förebygga risker genom att vara lyhörda och vakna på hästens signaler. En enormt viktig faktor är att stängslet är rejält. Hästar är flyktdjur och ibland reagerar dom genom att vara närgångna på staketet. 

Vid några platser använder vi oss av en äldre häst som står placerad i närheten av filmplatsen för att ge unghästen trygghet. Detta har visat sig väldigt effektivt. Har ni möjlighet att ordna detta så är det absolut optimalt.

 

GLÖM INTE ER SJÄLVA!

Tänk på att ha något att dricka tillhands. Det är lite utav ett träningspass att filma en häst. Skor typ joggingskor är att föredra. 

Följ mig på sociala media!

  • Vimeo - Vit Circle
  • Facebook - Vit Circle
  • Instagram - Vit Circle

Blogg